Sabtu, 6 September 2008

Subject : Screenwriting Lecturer: Norlela Ismail

Rabu : 27/08/2008
Pitching Idea 1
Ratna : shortfilm sy bergenre komedi....bla....bla....telur rebus...bla...bla.....kentut busk....bla...bla.....n bla........
Pn. Lela : Ida, cerita awak bukan komedi, tp menjengkelkan. come out with new idea next week.
p/s: sebenarnya waktu tu aku langsung x der idea. ciplak lawak jenaka dr buku yg bertajuk 'ketawa sorang2'. tp kna label menjengkelkan la plak. hurm....
Rabu : 03/09/2008
Pitching Idea 2
Ratna : i have a new idea. i don't know how to elaborate, but the tagline is : WHAT IF seorang lelaki merasakan dirinya sedang diburu tetapi yang memburunya itu sebenarnya adalah dirinya sendiri?
Pn. Lela : ok. teruskan.
Ratna : Erm.. cerita dia lebey kurang mcm ni. let say one guy @ seorang pelakon terkenal yang mana dia terlalu obsess terhadap kerjayanya dan dia pernah ditawarkan menjadi watak antagonist dalam salah satu filem box office beberapa bulan yg lepas. disebabkan terlalu mendalami watak tersebut, sifat dan sikap watak pembunuh itu kadangkala terbawa2 dalam kehidupan sebenar pelakon tersebut. dia menghadapi konflik split personality. dia sering merasakan dirinya di buru. pada setiap masa dan setiap tempat. dia sentiasa hidup dalam ketakutan. paranoid. at one point, oleh kerana sudah tidak tahan lagi hidup dalam ketakutan, dia membuat keputusan untuk melawan balik dan berhadapan dengan pemburu yang sedang memburunya itu. dia mula menjejaki pemburu itu. oleh kerana tekanan perasaan yang dihadapi disebabkan perasaan takut yang teramat, pelakon itu akhirnya hilang kawalan lalu membunuh pemburunya itu yang sebenarnya adalah dirinya sendiri.
Pn. Lela : ok. i like the way u present ur idea. i suka. ada action, matlamat n konflik. tp u jgn tunjuk muka pemburu tu. mungkin just bayang2 or whatever yg x menunjukkan pemburu tu lah. u fikirkn. i like it. so, kita pilih ur idea. u all mcm mana? Shah? Faridzul? ok lah. kita pilih u punya. so tajuk mcm mana? i letak 'Buru' dulu. nti mgu dpn u bg tajuk baru.
Ratna : itu draf secara kasar. tajuk pun x dpt lg. cerita pun mungkin x berapa nk kemas lg. erm.. terima kasih Pn. Lela.
p/s : ni baru betul idea aku. dpt lebey kurang 20 minit sebelum kena pitching. at last, idea aku terpilih sebagai group asgnment. masalahnya, aku x der tajuk yang betul2 bole grab idea aku ni. Tp sebenarnya aku lebih suka idea one of our group member, Faridzul. Aca punya pun best, tp dia dtg plak. x leh nk kemaskn idea dia. shah? juz ok lah. sweet. very romantic person. utk valentine, mmg cambest gler.
jika ada sebarang pendapat, idea atau komen sila2 lah jgn segan utk memberi idea. sebarang kerjasama dan pertolongan anda semua amatlah dihargai.
kesian... eh..eh... sekian.....

11 ulasan:

coffeeHolic berkata...

cuba pandang "buru" dari sudut pandang dan konsep realiti kita sendiri?


misalnya, kau.

cubalah:)

John Melawi. berkata...

aku ada tajuk.

tajukny adalah....





menjengkelkan.

hahaha.

grau2.

buru diri misalnya.

ratnakesuma berkata...

>>>coffeholic<<<


itu lah tajuk yg pn. lela berikan






>>>john melawi<<<

thankz

elmi berkata...

aku nak berlakon watak utama.
aku x kira!!!

coffeeHolic berkata...

oklah tu..
make it simple tau

good luck and all the best:)

maPieCeoFarT berkata...

lelaki tu nmpknye ade konflik dalaman... bukan gila, tapi tekanan perasaan... lain tau...

wujudkan satu peristiwa simple di luar imaginasi yg dia diburu tu... contohnya dia salu think negatif n kaitkan satu peristiwa kecik... tunjukkan peribadi dia yg byk sgt bermain dgn imaginasi, tu yang smpi terbawa2...
huhu... just my suggestion... tringin nak tgk end product...
go go idora...!

+ aku nak upah kuih tat free satu balang n popiah kecik sekilo atas idea ni... wahahah... =P +

ratnakesuma berkata...

>>>mapieceofart<<<

hehehe... upah x leh ler... bisnes beb... huhuhuhu

Miss LaraLady berkata...

Tagline pitching ni,

"you are what u see"

bagi aku lar..

teruskan...!!

ratnakesuma berkata...

>>>elmi<<<

insya-ALLAH. kalao bole go on, aku teruskan. kalo x, tpaksa tgu la smpai bole go on. jgn bharap sgt.


huhuhuhuhu.....

aLiFFiLmMaker berkata...

cite cmni agak klise di hollywood..
mbye awk leh tgk "phsyco" by alfred hicthcock. or bole tgk "identity"(tak igt la name pengarah).

tp ide tu tetap cool gak..bole garap lg..
tp sy ske gak tajuk "buru" tu..ade hook!

UnGu berkata...

aku tertanye2 apekah idea ko tentang telur rebus tuh hgga pn lela kate "menjengkelkn".
knowing her, aku rse die sukar nk sebut word yg cmni..
btw, 2nd idea agak nice...