Isnin, 30 Mac 2009

mencari fikiran seorang LAKI2

sebentar tadi aku diajukan dengan beberapa buah pertanyaan oleh hati kecilku. pertanyaannya berbunyi;


kenapa kebanyakan lelaki suka warna biru?
aku cuba mencari jawapannya sendirian. tapi aku tak berjaya untuk memecahkan persoalan itu. anda laki-laki, tahu jawapannya? sebagaimana yang aku tahu, biru melambangkan kedamaian, ketenangan, perpaduan dan keamanan. adakah laki-laki kebanyakannya berjiwa lembut? selalu inginkan keharmonian? akan tetapi, dari pemerhatian aku, di ulangi, dari pemerhatian aku, kebanyakan laki-laki tak tunjukkan jiwa mereka yang sebenarnya. mereka ingin dilihat sebagai seorang laki-laki yang kasar, yang tegas, yang pantang dicabar, yang tak rela kalau dilihat sebagai laki-laki yang lembut walau pada hakikatnya jiwa laki-laki ini teramatlah lembut. laki-laki biasanya akan tunjukkan jiwa mereka yang sebenar hanya kepada sang kekasih. tidak kepada ibu, tidak kepada ayah, tidak kepada kakak, tidak kepada abang, tidak kepada adik, juga tidak kepada kawan. hatta kawan baik mereka sekalipun. sangat susah nak tembus jiwa laki-laki jika kita bukan siapa-siapa di hati mereka. mereka ni terhalang oleh satu tembok pemisah(macam kat palestin) antara perasaan dan juga keadaan. laki-laki ini tidak boleh suka-suka hati nak luahkan perasaan mereka. mereka kena kawal. kena tengok keadaan sekeliling. kalau line clear baru bole nk nangis ke, nak sedih ke, nk jerit ke, nk apa ke. kalau tak clear, laki-laki ini kena lah tahan perasaan mereka. kena pendam. sampai sakit, sampai bengkak hati mereka tuh.
kemudian, bila aku semakin di asak dengan bermacam jenis kebarangkalian, ada satu lagi soalan yang menari-nari di dalam fikiran aku. soalannya begini;
kenapa laki-laki tak suka perempuan pakai make-up?
maksud di sini, laki-laki yang benar-benar laki-laki lah. kenapa kebanyakan laki-laki tak suka jika sang kekasih mereka pakai make-up? mereka bilang ingin sang kekasih nampak neutral. tapi kenapa? apa yang membezakannya? mungkin kerana aku ini perempuan, jadi aku tidak mampu untuk mendapatkan jawapannya. jadi anda semua, sebagai laki-laki, mungkin boleh berikan aku jawapan. mungkin juga rakan-rakan perempuan ku ada jawapannya... sila... tolong berikan akau jawapan untuk dua soalan mengenai laki-laki ini yang sememangnya tak pernah aku fahami.

9 ulasan:

Zura Firdaus B. Japri berkata...

kalaulah kekasih saya memakai mekap, saya tidak akan bercakap dengannya kerna bahan terbabit menyembunyikan wajah aslinya. hahahahahahahahaha

ratnakesuma berkata...

>>Zura<<


well... ok..

izzat berkata...

nampak jujur. sbb kita pn jujur.


x pki make up. fair kan?

MeGa berkata...

salah sorg dr ex aku penah kt, pempuan pakai make-up nampak cam badut...
tu kt die..
bg aku, cantek je..

Melodi Aku berkata...

kalau pakai make up wajah jadi mcm hantu. baik jadi hantu. betul? hahaha

amer zaman berkata...

kerana perempuan suka warna pink..


dan

kerana memakai mekeup membazir masa(jika untuk kelihatan lebih hodoh)

wnorhaslina berkata...

salam

Ya lah sudah ada cop resmi baby girl pink dan baby boy biru. Tak heranlah kalau terbawa-bawa sampai dewasa.

Ya jugak banyak lelaki suka kekasihnya tak pakai make up. Yang penting neutral. Asli. Selalunya orang yang biasa pakai make up wajahnya hilang seri tanpa make up.

azmi alkelantani berkata...

salam kenal...

kebetulan saya baca artikel ini dan semalam saya ada mengikuti kursus pengukuhan jati diri dan penceramah ada menyebut biru adalah lambang romantik...suka kepada cabaran....tetapi kelemahan bagi warga biru mereka suka lari masalah...

ratnakesuma berkata...

>>azmi alkelantani<<

terima kasih kerana singgah